image_intro_alt

Czarzasty: Rolnicy w tym konflikcie mają rację, ale embarga jutro nie wprowadzimy

Słusznie, że rolnicy są wściekli, ale to nie będzie prosta sprawa do rozwiązania. Wszyscy, którzy mówią, że już jutro ją załatwią mówią nieprawdę. Na szczęście po stronie naszego rządu takich osób nie ma.

To jest nawarstwienie kilku spraw oraz zaniechań. Po pierwsze, bardzo szybko wprowadzanej polityki związanej z ochroną środowiska. Musimy iść w kierunku ochrony środowiska, ale sposób przekonywania ludzi i komunikowania się z nimi był zły.

Widzimy co się dzieje z klimatem, na Grenlandii, co się dzieje w Afryce oraz w Polsce. Znamy tego przyczynę i musimy nad nią zapanować. Nie

Druga sprawa to są transporty z Ukrainy i tego problemu też nie rozwiążemy w przeciągu tygodnia. Aby rozwiązać ten problem musimy wszyscy usiąść przy jednym z stole: rolnicy, rządy Polski i Ukrainy, ale to nie jest tylko problem Polski, ale też Unii Europejskiej.

Rolnicy w tym konflikcie mają rację, ale embarga i żadnych zasad jutro w traktorze nie wprowadzimy. Jutro nic nie zostanie rozwiązane, ale myślę, że w przeciągu kilku tygodni rząd pokaże rozwiązanie.

Włodzimierz Czarzasty, wicemarszałek Sejmu
Polsat News, 27 lutego 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!